söndag 9 september 2007

Stålstift

Stef hade tuschlära på schemat i fredags.
Då stötte hon på sin gamla nemesis stålstiftet.
Lisa använder stålstift och bygger sedan upp linjerna med rörpennor. Stef använder nästan bara rörpennor, men har blivit rekommenderad att bemästra stålstift och pensel. Det sägs att alla serietecknare blir mycket bättre när de bemästrat det. Och att bara de riktigt skillade använder pensel. Med undantag för Johan Wanloo som kickar röv på rörpennor(och penselpenna).

6 kommentarer:

Unknown sa...

Jag körde med rörpennor tills "Åtta Ben" #2, då jag körde med pensel. Jag gillar linjerna man får med pensel :) Nu kör jag dock med rörpennor igen eftersom jag tecknar i A4-storlek istf A3. Jag försökte använda mig av Petters stålstift för en månad sedan, men det var fruktansvärt XD Så omständigt och svåranvänt! Jag använder mycket hellre penslar än stiftpennor, that's for sure! Men allt sån't där är såklart en smaksak :)

Tinet sa...

Jag är värsta n00ben med ritmaterial. Jag tuschar med reservoarpennor och Staedtlers pigment liners. Men ibland tar jag till pensel när jag vill ha ett annorlunda uttryck.

Fast Rolf Gohs lär ju i och för sig bara använda BIC-pennor.

Malin sa...

Nejj, stålstift, jag får prestationsångest direkt! Faan vad ute jag är med mina Eddings från bokhandeln!!!

Tomas Antila sa...

ojdå! Har jag försökt få dig att rita med stålstift, typiskt mig för jag använder ju inte det själv!XD

Jag skulle vilja göra det, men det är så förbannat svårt. Och det jag tycker är absolut svårast är 1) att hitta bra bläck 2) att hitta bra stålstift.

Fast jag skulle vilja leka mer med pensel. Jag tycker det är förvånansvärt enkelt, men man kan inte rita smått med det:(

Anonym sa...

Mina stålstift ligger i en ask under ritbordet. Jag tar fram dem ibland och tittar anklagande på dem, använder dem lite. Det känns som att ta upp en destruktiv kärleksrelation.
Pensel och penselpenna is the shit, I say!

Anonym sa...

Stålstift är svårt. Inte minst är det svårt att hitta stift, tusch och papper som fungerar bra ihop. Men jag älskar hur resultatet blir när man lyckas!

Jag brukar oftast fega mig och försöka få till samma effekt med Staedlers, men jag ska nog försöka göra mitt nästa fansin med stift. För det stora jobbiga med vanliga tuschpennor är att det tar helvetiskt lång tid att tuscha med dem. 100 streck med 0.05 pennan = 1 streck med stiftet.

Ett sätt att få bra resultat (förutom träning) kanske kan vara att tänka i tjocka och smala linjer redan på skisstadiet.
Jag jobbade väldigt mycket så när jag gjorde tigern, som ju tuschades med penselpenna. Visualisera det färdiga resultatet från början. Anpassa stilen efter tuschtekniken, inte tvärtom.

Det där är bara mina egna erfarenheter. Kan lika gärna vara b*s för någon annan. Men ja... stuff! n_n